Goodhart Building for University College, Oxford

Whilst the spirit of the original 1960s building is still there, Freeland Rees Roberts Architects updated Goodhart using Proteus cladding for the window pods, top floor extension and roof soffits.

Executed in Rimex stainless steel in a Proteus HR format, the projecting window pods, made from multiple panels, are manufactured from Colourtex Granex in Bronze effect.

The roof soffits, which jut out from the building in a repeating diagonal pattern were again manufactured using the Proteus HR in Colourtex Granex Champagne colour, to complement the Bronze window pods, but allows more light to bounce off the soffits.

The subtle contrast between the Bronze and Champagne preserve the character of the existing building and form part of a colour scheme that keeps the refurbished building sympathetic with the surrounding heritage assets.

Proteus HR’s honeycomb core delivers maximum compression and shear resistance with minimal material requirement. Aside from keeping costs down, this made it the ideal choice for the projecting window pods, roof extension and overhanging soffits because it reduced the load transferred to the main building structure.

The Proteus HR panels specified for the windows were fitted to vertical mullions anchored to the backing wall. This system provided sufficient adjustment to enable the shadow gaps between the multiple panels to achieve millimetre tolerances. This, combined with the exceptional flatness and tight edge radii of each honeycomb panel, created perfectly harmonious sightlines between the eight separate elements that make up each window pod.

Tania Gomez-Duran, Associate at Freeland Rees Roberts Architects, who lead the project to retrofit the Goodhart Building student accommodation, said: “The Proteus HR cladding system provided us with an effective method of retaining the original window aesthetics. The subtle granular surface of the panels complement the sheer smooth glass elements of the window.”

She added: “The combination of projecting window elements and overhanging roofline has the effect of breaking up the façade but maintaining the rhythm of the existing. We felt that this avoided having large plain areas that would clash with the intricate architectural detailing on assets nearby.”

The Goodhart Building has been fully refurbished and extended to provide accommodation for 57 students. Originally opened in 1962 to provide accommodation for undergraduates in the heart of the college, the refurbishment was carried out to improve the buildings energy efficiency and quality. It now uses 40 percent less energy than the original building.

A spokesperson from Oxford University said: “The refurbishment has completely transformed the quality and energy performance of Goodhart, providing University College with a light, bright, comfortable student residence with a significantly reduced carbon footprint. The cladding around the window and roofline retain a spiritual link with the original design.”

The Granex finish involves the controlled bead blasting of sheet and coil stainless steel and other metals with various media to produce a range of matt finishes in different coarseness. The surface finish is more reliably consistent and of a superior quality compared to other methods of creating a granular finish.

Cladanco installed the cladding and the main contractor was Beard Construction.

 

Photography courtesy of Charles Birchmore Photography

Pembury Circus, Hackney

Pembury Circus, designed by Fraser Brown MacKenna Architects for Peabody and Bellway Homes, was named Best Mixed Use Development at the 2016 LEAF (Leading European Architecture Forum) Awards.

Proteus HR rainscreen cladding and Proteus SC bespoke balcony and feature walk way cladding, as well as various cappings, window trims and flashings, helped the design team deliver a vibrant, visually appealing development that is helping transform this part of East London.

The architects specified Proteus HR for the façade elements because it is an integrated modular rainscreen cladding system, which gives the panels exceptional surface flatness and rigidity. This crisp, clean aesthetic is accentuated by the tight radii at the edges, creating the precise, geometric lines that are so desirable on modern building design.

The recessed joints between the Proteus HR rainscreen panels add another visual dimension at Pembury Circus, enabling the architects to use shadow lines to accentuate their design by compartmentalising elements of the façade.

All the Proteus HR rainscreen cladding panels were manufactured with a galvanised steel PPC finish in Akzo Nobel D2525 Golden Beach and Toleda. These two appealing matt metallic colours were specified because they complemented the buff coloured brickwork.

Further interest was added to the balcony areas using bespoke Proteus SC FORM perforated panels. These were specified in varying widths, with varying hole sizes in a random pattern, interlinked with bubble pressing indentations to create a three-dimensional aesthetic.

Proteus manufactured the balcony cladding from 3mm DX51 grade steel to achieve the require balustrade loading, and finished it in Akzo Nobel D2525 PPC Anodic Ice finish.

Completing the external works at Pembury Circus was Proteus SC cladding, specified for feature floor walkways. These incorporated the same bespoke Proteus SC FORM perforation pattern, although there was added complexity on this element as the panels had to span from floor to floor.

Proteus overcame this challenge by developing a simple spanning vertical ‘L’ rail that attached to concrete floor edges, along with bespoke brackets. The Proteus SC panel was then simply fixed to the vertical rails. The walkway panels were manufactured from 2mm DX51 Grade Steel with 60% undertaken in a RAL 9010 finish / 25% in a PPC Anodic Ice finish / and 15% in a Gold Pearl finish.

Simon Fraser, Director at Fraser Brown MacKenna Architects, said: “We are proud to have designed this award winning project which has significantly added to the regeneration of the Pembury Estate. The design response to urban context required a rich mix of materials with the rainscreen cladding and perforated panels, supplied by Proteus, making an important contribution to the desired aesthetic of the scheme.”

He added: “We liked the fact that Proteus uses quality materials and could provide the level of technical support required to achieve the high standard of the design intent.”

Pembury Circus replaced 35 hard to let bedsits with 268 high quality new homes, 50 percent of which are affordable, along with a nursery, community centre, shops, gymnasium, public square and play area.

All new homes achieve Code for Sustainable Home Level 4. The community centre and commercial space achieve BREEAM Excellent

Putney Plaza, London

The designers at award-winning Studio Partington specified richly coloured Proteus HR TECU Oxid panels to embellish and contrast the front elevations of the four buildings.

A combination of anodised Aluminium (Anolok 541) and polyester powder coated Galvanised Steel, in three different colours (RAL 7004, RAL 7022 and XDLA 962 Platinum), were used across other elements to compartmentalise what would otherwise have been large expanses of brickwork.

The wide range of colours and finishes in the Proteus HR rainscreen panel system provided the designers with an ability to create four separate blocks, each with its own distinctive and appealing aesthetic.

Proteus rainscreen panels make their mark at Putney Plaza in other ways too, through outstanding optical flatness, which shows off the finish to best effect, whilst the tight radii on the recessed joints accentuate the shear, smooth façade aesthetic.

The juxtaposition of the façade panels alongside the brickwork and glazed elements helped satisfy the designers’ aspirations for a development with a scale and orientation in harmony with this complex urban site, bound as it is on all sides by railway tracks and a busy main road.

Proteus HR is a modular rainscreen panel system that features an aluminium honeycomb core structurally bonded between lightweight metal skins to create a rigid, sturdy panel with high aesthetic qualities. Proteus HR panels are available in a range of facing materials including steel, aluminium, zinc, stainless steel and copper alloys such as TECU Oxid.

Proteus Facades had to overcome a number of complex challenges at Putney Plaza, specifically with the curved balconies and radius soffits, which required the manufacture of multiple bespoke panels to exacting tolerances.

Alongside this were multiple shaped panels that required ongoing collaboration with UK Facades, the installer, and the balcony fabricator, Dearneside Fabrications, to allow suitable support positions for installation of the panels.

A spokesperson from Studio Partington, said: “The architectural expression of Putney Plaza is strongly influenced by the colour and texture of the Proteus HR rainscreen panel system. The panels are carried through to the balconies, creating a development with high aesthetic appeal that welcomes and draws people into it.”

Proteus HR rainscreen panels are supplied pre-finished, which helped to meet the strict build schedule at Putney Plaza. The Proteus’ technical team worked with the cladding installer to deliver and install the panels to the highest possible standards of safety and quality.

Putney Plaza is a prestigious mixed use development set around a large central courtyard that comprises of 146 apartments and around 20,450 sq ft of commercial area. Each of the four blocks are a different height to ‘vary the scale’ of the development.

Art Estates, the client on this project, achieved its environmental strategy by focusing on passive measures, such as minimising energy consumption and high levels of insulation. The Proteus HR system, because the honeycomb core means the panels have minimal density, helped achieve a lower carbon footprint compared to a traditional masonry builds.

Midguard was the main contractor at Putney Plaza and the installer was UK Facades. Both are part of JRL Group, a £180m turnover company that provides bespoke, turnkey build solutions.

Granite Wharf, Greenwich, London

Architecture has played an important role in the life of Greenwich since Tudor times when Henry Vlll and his two daughters who followed as monarchs, Mary and Elizabeth, were born at Greenwich Palace. When this fell into disrepair, Queen Anne commissioned Sir Christopher Wren to build a refuge for naval men.

What was Greenwich Hospital still stands today as the Old Royal Naval College, now home to the University of Greenwich and Trinity Laban. Unesco designated this a World Heritage Site in 1997 because it was the “finest and most dramatically sited architectural and landscape assembly in the British Isles”.

The waterfront of the Royal Borough has changed radically over the past 20 years with the advent of the O2 Arena, Jubilee Line’s North Greenwich station and the Docklands Light Railway extension to Lewisham. But historically it was only visible from the river due to the high walls of the Victorian wharfs.

Four of these – Lovell’s, Granite, Badcock’s and Pipers – now comprise the 300 metres of River Gardens at the heart of the 12-acre Greenwich Wharf regeneration by main contractor Durkan Construction for developer London & Regional Properties.

The vibrant new quarter comprises 667 residential units in eight buildings, 44,000ft2 of office space, a hotel, studio workshops, retail units and sports facilities, all set around four beautifully landscaped gardens reminiscent of those at the Old Royal Naval College.

Master planner architects Squire & Partners’ material strategy also reflected the trade and raw goods historically associated with the wharfs – granite, lead, slate, brick, timber and the zinc of two of the Proteus panel systems which have been installed vertically.

Phase 1 (Lovell’s) comprised 267 mixed-tenure homes and Phase 2 (Granite) 273 one to three-bedroomed luxury residences, the largest in Royal Greenwich, with penthouse units at the top of each of the blocks which sit at right angles to a dramatic bend in the river.

Here, the Proteus HR panels in grey and black zinc complement areas of full-length glazing while the dark grey PPC panels sit more discreetly in between balconies overlooking the River Thames.

Chamberlayne Road, London

The large-format Proteus shingles have been used with a Tecu Gold finish which will weather softly on City View, a Bellway Homes (North London) mixed-use, mixed-tenure development that curves on plan around the corner of Chamberlayne Road (voted the hippest street in Europe by Vogue magazine in 2009) and Kensal Rise in the London borough of Brent.

Designed to elevate urban apartment living to a new level, the redevelopment of a brownfield site features roof terraces, rarely-found three-bedroomed apartments and coveted basement parking around two cores. The rear of the development forms a podium slab over the basement car park and ground-floor accommodation to provide amenity space for the residents.

Constructed of reinforced concrete frame with external Metsec walling to carry the copper gold Proteus shingle rainscreen cladding, the site sits adjacent to a railway line and is exposed to high ambient noise levels, resulting in the carefully detailed façade to satisfy planning legislation.

The planning application report read: “There is no doubt the building will be a completely new approach to architecture within the borough. It is considered that, as a whole, the innovative and some would say contentious building will create an individual and striking landmark.”

Proteus shingles are a more traditional form of cladding that is increasingly being used within contemporary architecture to bring texture as well as fast-track and economic solutions to façade design. Fabricated as relatively thin single-skin interlocking panels, they enable complicated geometries and curved surfaces particularly when smaller tile sizes are used.

Available in square, rectangular and diamond shapes, all the usual edge-processing techniques such as bevelling, folding and bending are factory finished to ensure the corners of buildings and connections to other envelope elements such as windows and doors are completely weatherproof.

Heathside & Lethbridge Phase 2, London

Proteus HR panels in varying shades of blue and Proteus SC panels in varying shades of yellow and orange feature on Phase 2 of the mixed-tenure redevelopment at Parkside which comprises 190 new homes for affordable rent, shared ownership and private sale within mid-rise apartment buildings and a landmark 17-storey tower offering residents excellent views across London.

The contemporary design adopted on Phase 2 set the precedent for appearance and material treatment for the following four phases and is characterised by contrasting Proteus HR panels with areas of brick and projecting glazed and Proteus SC panelled balconies.

On some of the mid-rise blocks the blue Proteus HR panels fixed vertically and horizontally act as rainscreen cladding, complemented by Proteus SC panels in the same colours on the balconies. On others the Proteus HR panels are vertical feature elements beside full-length glazing on a brick-dominated façade.

The high-density yet high-quality development sits within an overall outline consented £200million master plan which will deliver 512m2 of retail floor space, 768m2 of community floor space, an energy centre, public spaces including a square, central park green space and play facilities, and a day nursery.

The 1,000+ one to four-bedroomed residential units were designed to Code Level 4, with over 50% designed for private sale to help fund, in buildings ranging from three to 17 storeys in height.

One of the regeneration project’s key objectives was a high degree of resident involvement in both design and logistics, even down to flat layouts, the materials used, and landscaping. Existing council tenants had the option to move into the new homes once they were built.

JW3 (Jewish Community Centre) London

Proteus HR panels in artisan burnished TECU brass form a solid rainscreen base to the lower ground floor of the RIBA award-winning 35,000ft2 building while perforated single-skin Proteus SC panels, installed outside full-length glazing, screen elements of the first and second floors.

Ten years in the making, the project was the brainchild of Dame Vivien Duffield after she toured several Jewish Community Centres in America and was inspired by their values, in particular their principle of inclusivity, and by the quality of the facilities and programming they offered.

She set about laying the foundations for a “Jewish Community Centre without walls” in London, initially in borrowed venues, and then eventually in its own purpose-built BREEAM rated “Excellent” building in Hampstead.

Beautiful, functional and state-of-the-art, this building consciously seeks to foster community and inspire creativity through its design and its very fabric – the Proteus cladding, over brick and cast stone.

To support its ambitious programming, the building features diverse facilities arranged hierarchically over four storeys, with the most public at ground level, spilling out onto a piazza which hosts food markets and outdoor cinema as well as ice-skating during the winter.

Designed to be a place of action, of creation and output rather than consumption of culture, robust, quality materials were chosen to support the various activities.

The heart of the building is Zest, JW3’s restaurant, bar and café run by award-winning Ottolenghi-trained chefs. This is complemented by a multi-purpose hall with retractable bleacher seating and semi-sprung floor, 60-seat boutique cinema, demonstration kitchen, dance studios, crèche, meeting rooms and classrooms.

Vertical Proteus HR and SC panels also help to break up the brick street-facing façade on a nine-storey residential tower that houses 14 two-bedroomed apartments and an office level, the sale of the apartments helping to fund the community centre.