Lambeth Road, London

Pound Field student accommodation developed by Downing Construction, is situated on Lambeth Road in the heart of the historic Lambeth Palace Conservation Area (Zone 1) of central London.

Designed by KKA Architecture, the building features a mix of Proteus GL rainscreen cladding panels in Iron grey (RAL 7011) and Anthracite grey (RAL 7016), alongside Proteus CX porcelain ceramic rainscreen cladding panels in a Road, slate style finish.

The combination of glass and ceramic in the varying shades of grey and reflectivity, which have been described as sleek and aesthetically pleasing by local residents and passers-by, were chosen to complement the historic surroundings of the local area. At the same time, it provides a subtle contrast against the golden brickwork exterior on the building’s lower levels.

Proteus GL and Proteus CX are integrated modular rainscreen cladding systems with an aluminium honeycomb core and a lightweight metal rear skin. Proteus GL is structurally bonded between a toughened back painted glass face, whereas, Proteus CX has an ultrathin 3mm porcelain ceramic facing.

The glass panels were specified due to the materials inert properties and because it provides a virtually unlimited lifespan and is completely impervious to rust and corrosion. It is also lightweight, being up to 40 percent lighter than a typical glass structural screen, colourfast and resists UV rays.

With the advanced production technique of honeycomb bonding, Proteus CX was also chosen as it creates greater flexibility for architects to apply large format and lightweight ceramic finishes, as was the case on this development.

The use of porcelain ceramic is also more environmentally friendly, with the manufacturing process emitting 20 times less gas and dust emissions and 1000 times less CO2 emissions compared to a traditional ceramic production process.

Installed by Clarke Facades, each Proteus GL and Proteus CX panel is supported by Proteus Facades’ unique system of aluminium carriers and ancillary components, which can be installed on to any type of wall construction, with no visible fixings, creating a sheer, smooth finish. Both systems are also fully tested and compliant with CWCT Standards.

Adding further elements to the façade, Proteus also worked closely with Downing Construction, KKA Architecture and Clarke Façades to fabricate a new and bespoke range of complementary glass and ceramic Proteus SP spandrel panels.

Each spandrel panel, which features a Rockfibre core and pre coated steel rear skin, is fixed into glazed sections, improving the building’s energy efficiency by reducing the level of heat lost through the windows. The spandrel panels establish an integrated appearance around the windows and give an indication of the high specification of build and attention to detail inside the building.

Backing onto Archbishop’s Park and located close to London’s leading higher education institutions, Pound Field, is the latest in Downing’s portfolio of student accommodation properties.

The building provides 133 high-quality, sustainable, self-contained studio apartments. It also features commercial office space for local businesses, as well a residential courtyard, garden and outdoor terrace looking onto views of Big Ben and the Houses of Parliament.

Resource & Lifestyle Academy, West Nottinghamshire College

Proteus CX porcelain ceramic panels in three colours – light and dark grey and sand – and red Proteus HR panels rainscreen the £11million Lifestyle Academy at Vision West Nottinghamshire College, the centrepiece of the college’s ongoing £40million investment in its estate and facilities across Mansfield and Ashfield.

The state-of-the-art, abstract-shaped building on the college’s Derby Road campus is training the next generation of hairstylists, beauticians, holistic therapists, chefs and hospitality professionals with 4,000m2 of teaching and learning space set over three floors. This includes hair and beauty salons, nail bar, spa and fine-dining restaurant, all of which are open to the public to give students real-life industry experience.

The building won the infrastructure category in regional design awards held by the Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) which recognises outstanding achievement by a project or programme of infrastructure works including those that deliver essential facilities or services.

Judges described the building as a “living piece of social infrastructure” and praised the college for what can be achieved by the “thoughtful addition of buildings”.

Tom Stevens, the college’s executive director of capital projects and estates, said: “It was designed especially to ensure students on vocational programmes learn in the most realistic working environment possible while equipping learners on academic courses with all the modern resources they expect from a 21st Century college.”

Mr Simpson, IBI Taylor Young’s studio principal, said: “The building provides significant educational infrastructure and architectural impact, acting as a key gateway for the college and Mansfield as a whole. It is having a hugely positive effect on the learning experience of thousands of students, which is exactly what we set out to achieve when designing the facility.”