Heathside & Lethbridge Phase 2, London

Proteus HR panels in varying shades of blue and Proteus SC panels in varying shades of yellow and orange feature on Phase 2 of the mixed-tenure redevelopment at Parkside which comprises 190 new homes for affordable rent, shared ownership and private sale within mid-rise apartment buildings and a landmark 17-storey tower offering residents excellent views across London.

The contemporary design adopted on Phase 2 set the precedent for appearance and material treatment for the following four phases and is characterised by contrasting Proteus HR panels with areas of brick and projecting glazed and Proteus SC panelled balconies.

On some of the mid-rise blocks the blue Proteus HR panels fixed vertically and horizontally act as rainscreen cladding, complemented by Proteus SC panels in the same colours on the balconies. On others the Proteus HR panels are vertical feature elements beside full-length glazing on a brick-dominated façade.

The high-density yet high-quality development sits within an overall outline consented £200million master plan which will deliver 512m2 of retail floor space, 768m2 of community floor space, an energy centre, public spaces including a square, central park green space and play facilities, and a day nursery.

The 1,000+ one to four-bedroomed residential units were designed to Code Level 4, with over 50% designed for private sale to help fund, in buildings ranging from three to 17 storeys in height.

One of the regeneration project’s key objectives was a high degree of resident involvement in both design and logistics, even down to flat layouts, the materials used, and landscaping. Existing council tenants had the option to move into the new homes once they were built.

East London Line Stations, London

The Proteus panels make their mark on (TfL’s) Transport for London’s new stations at Shoreditch High Street, Hoxton, Dalston and Haggerston. All of these are in the London Borough of Hackney at the heart of the £10billion project which runs partly along the existing lines of the former London Underground’s East London Line but also extends it to the north and south.

In general, the Proteus panels form decorative high-performance linings to the platforms and concourse areas.

At the multi award-winning Hoxton station, the entrance and ticket hall is formed in the refurbished brick arches of the former railway viaduct, with new platforms above accessed by new lifts and Proteus-panelled stair towers. Here, Proteus HR LU and Proteus SC acoustic-lined perforated panels and Proteus AR aluminium louvres have been used.

This station won a commendation in the Hackney Design Awards when the judges said: “It manages to accommodate all the functional requirements within the existing brick arches that are fitted out with stainless elements reminiscent of a Donald Judd sculpture.”

Weston Williamson architects also won awards for Dalston station which sits in a disused cutting and includes interchanges with a new bus station and a major residential development above. Here, Proteus HR Canvas patterned stainless steel panels were used.

The same Proteus HR panels in Canvas patterned stainless steel were used at Haggerston to line an entrance canopy featuring the bold orange branding of the East London Line and the walls of naturally-lit staircase voids in 7m-high towers at the rear of the site.

And at Shoreditch High Street, a combination of Proteus HR LU Canvas patterned stainless steel and Proteus SC acoustic-lined perforated panels were used.

The Proteus panels on the East London Line stations were installed by a number of specialist sub-contractors for the main contractor joint venture of Balfour Beatty and Carillion.